Modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.
Medierea este un proces de rezolvare a conflictelor, în care un mediator ajută părțile implicate să găsească o soluție amiabilă și acceptabilă pentru toți. Scopul medierii este de a evita litigiile costisitoare și îndelungate, oferind o alternativă eficientă la procesul judiciar.
Procesul de mediere începe cu convocarea părților și a mediatorului. Acesta din urmă îi ajută pe participanți să comunice și să identifice problemele și interesele lor, pentru a ajunge la o înțelegere reciprocă. Mediatorul nu are puterea de a impune o soluție și nu ia o decizie în numele părților, ci le oferă doar sprijin și asistență în procesul de negociere.
Medierea poate fi utilizată pentru o gamă largă de conflict, inclusiv cele de natură civilă, comercială, familială și penală. Este adesea utilizată în cazurile de divorț, litigii de proprietate, probleme de locuire sau probleme de natură comercială.
Avantajele medierii includ costurile mai mici, timpul redus necesar pentru soluționarea conflictului și faptul că părțile își păstrează controlul asupra procesului de negociere și a soluției finale. De asemenea, medierea poate ajuta la menținerea relațiilor dintre părți, în special în cazurile care implică membrii ai familiei sau parteneri de afaceri.
În multe jurisdicții, medierea este o opțiune legală înainte de a se recurge la procesul judiciar și poate fi obligatorie în anumite situații.